Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

A Ronaldo-dependencia

0

A függőség alatt általában a hozzászokás, szükséglet, ragaszkodás fogalmakat értjük. A függőség lehet kémiai szerek által kiváltott, vagy lehet viselkedéses. A viselkedéses addikciók közé tartozik a társfüggőség (kodependencia). Ebben az esetben egy adott személy kórosan alárendeli saját magát egy másik embernek, ezáltal az egyenlőségen alapuló emberi kapcsolat nem alakul ki. A társfüggő személyek gyakran élnek át önbizalomhiányt, másoktól várják el a problémák megoldását, túlzottan meg akar felelni másoknak, becsapja önmagát és környezetét, hogy egy a társadalom által elvárt képet tartson fenn önmagáról.

A másoktól való függés nem csupán két személy kapcsolatában, hanem egy csoporton belül is megjelenhet. A szociometriai felmérés során egy adott csoporton belül vizsgáljuk a társkapcsolatokat, a rokonszenvi választásokat (Jacob L. Moreno). A szociogram felrajzolásával a társas mezőt, s az azt alkotó kapcsolatokat tudjuk könnyedén vizsgálni. Az egy szempontos szociometria a szimpátia kapcsolatokra épül, míg a két szempontos szociometria (Mérei) során funkcióválasztások, és szimpátiaválasztások vannak. Mérei a csoportlégkör 4 típusát különböztette meg:

  • éretlen közösség -> nem ismerik egymást, kezdeti szakasz
  • érett közösség -> a funkcióválasztás koncentrált, a szimpátia szórt
  • átmeneti típus -> funkció- és szimpátia is koncentrált (jellegzetesen ovis csoportok)
  • sztárvezérlésű csoport -> funkció szórt, szimpátia koncentrált

A sztárvezéreltségű csoportokban kulcsfontosságú egy megfelelő vezető jelenléte, aki egy egészséges csoportlégkört, és egy eredményesen funkcionáló csoportot tud kialakítani. Paulo Bento jó vezető? Igyekszem megválaszolni a kérdést.

A kiegyenlítetlen erőhatások problémája

0

Az egyensúly a rendszernek egy olyan állapota, amelyben az egymásra ható erők hatásának összege zéró. Amennyiben a rendszerben valami megváltozik, az könnyen az egyensúly rovására mehet. A változás részben alkalmazkodás. Megváltozhat egy alrendszer, elem, de ehhez a rendszer többi elemének alkalmazkodnia kell. Az alkalmazkodás mindig azért szükséges, hogy fennmaradjon az egyensúly (szemben a szemlencsék alkalmazkodása nélkül nem tudnánk közelre/távolra fókuszálni). Ez gyakran nem történik meg, ekkor könnyen alakul ki káosz az egyensúlytalanság révén. De mi a káosz? A megoldásra váró rend.

Az egyensúly megbomlását, a káosz létrejöttét figyelhettük meg a spanyol-holland mérkőzésen. Az első gól után a spanyol egyensúly megbomlott. Mi történt? Van Gaal húzott zseniálisat? Vagy Del Bosque rontott el valamit?

Követők

heinrich juergenw alberto kisdrogba csker

Utolsó kommentek